Utána utálna

bdk képvers - utána utálna

Balla D. Károly: Utána utálna. 1980-as évek vége, vegyes technika, karton, A4-es méret. Eredetijét ellopták. Reprodukálva megjelent: Magyar Műhely, 1991/2.

Eredetije 11 másikkal szerepelt a 1990-es évek derekán Ungváron, Vereckey Béla által a Galéria Kisvállalat keretében rendezett kiállításon. Mind a 12 képet ellopták a raktárból, így csak fénymásolatban és az erről készült digitális változatban maradt fenn.

Talán első igazi képversem. A Letraset-készlettel felvitt betűket és betűsorokat úgy igyekeztem egybekomponálni fényképrészletekkel,  hogy az összhatás egyszerre legyen vizuális és verbális. A felmontírozott fotórészleteket árnyalatok nélkülivé kontrasztosítottam, a betűkkel és szavakkal pedig úgy operáltam, hogy a kép szerves elemeivé váljanak, s az egésznek együtt legyen valamiféle kellemes grafikai hatása és vonalritmusa. Mindeközben pedig olvasható is legyen: a képi élmény és a verbális jelentés szerves egészbe forrva érvényesüljön. Hát így sikerült…

A képet felhasználtam Karnyújtásnyira c. könyvem (1993) borítótervéhez: a címlapot egy módosított változatából készítettem, a hátsó borítóra pedig változatlan formában tettem rá:

karny225karny_hats225


Facebook hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük